Aleea Luncii 7, Sat Racovita, Comuna Polovragi, Jud. Gorj

Despre noi

Ideea de la care am plecat​

Cand ne-am decis sa ne construim o „casa la tara” am procedat mai intai la un studiu de fezabilitate. Principalele conditii pe care le-am avut in vedere pentru cumpararea unui teren au fost: 1. zona de interes sa fie cat mai „naturala”, cu imprejurimi pitoresti, linistita si nepoluata (inclusiv din punct de vedere arhitectonic); 2. sa existe un minim de facilitati si anume: acces din sosea nationala sau drum judetean, apa curenta, energie electrica, canalizare; 3. Sa fie amplasata intr-o zona de interes turistic (pentru o dezvoltare ulterioara a unei afaceri); 4. Sa existe o societate bine asezata, armonioasa, cu oameni primitori, pentru o integrare usoara a noilor veniti; 5. Sa existe o serie de traditii populare si culturale care sa se fi pastrat peste timp; 6. Sa fie amplasata la o distanta relativ confortabila fata de centrele urbane mari. 

Astfel, din excursiile pe care le-am facut prin tara cu aceasta ocazie am ales cu maxim discernamant aceasta locatie care intruneste majoritatea dezideratelor . Astfel, terenul  pe care l-am achizitionat raspunde majoritatii cerintelor si anume: este amplasat intr-o lunca (Lunca raului Taraia), in mijlocul unor livezi de pruni si fanete, la circa 250 de metri de drumul judetean si de cel mai apropiat vecin. Accesul la teren se face usor din DJ 655 (de curand asfaltat). Are instalata reteaua de energie electrica iar apa curenta exista la o distanta de 250 de metri. Din punct de vedere al canalizarii am optat pentru o statie de epurare care ne livreaza (chiar si pe seceta din 2012) o parte din apa pentru stropit gradina.  ​

Conceptia arhitectonica si tehnica a constructiei

Din proiect s-a prevazut o arhitectura simpla care sa se armonizeze  cu specificul zonei, utilizandu-se cat mai multe materiale  ecologice in acest fel impactul asupra mediului fiind minim.  Compartimentarea interioara s-a realizat pentru patru camere spatioase cu suprafete de peste 12 mp fiecare si un hol de intrare prevazut cu scara interioara pentru acces la mansarda.

Constructia casei a durat circa 1 an si a fost realizata pe cadre din lemn si OSB cu izolatie termica dubla (vata minerala-saltele + polistiren expandat) ceea ce ii confera un consum energetic redus. Acoperisul este realizat din sindrila bituminoasa si de asemenea dublu izolat termic. Finisajele interioare s-au realizat cu sistem de rigips. Usile sunt din lemn de stejar masiv, dand un un aspect special camerelor. Casa este prevazuta cu o terasa (prispa) generoasa, in stilul traditional local, iar finisajele exterioare sunt realizate in alb si negru, culori consacrate costumelor traditionale zonale.

Pentru amenajarile interioare am avut in vedere aspectul rustic si traditional local, astfel tot mobilierul fiind realizat in aceasta idee. Din punct de vedere al dotarilor tehnice, Casuta din Lunca este prevazuta cu statie de epurare a apelor reziduale, incalzire centrala cu lemne si carbuni, termoboiler pentru apa calda si rezervor tampon de apa de 1000 L cu sistem automat de cuplare in cazul lipsei apei din retea. De asemenea este instalat TV si internet prin fibra optica. Fiecare camera este prevazuta cu grup sanitar propriu dotat cu obiecte sanitare moderne dar cu aspect antichizat. O zona interesanta a locatiei este bucataria, construita in stil taranesc, dar dotata cu cele mai moderne utilaje specifice .

 

Potentialul zonei

Aceasta regiune denumita si „Oltenia de sub Munte” este cunoscuta ca fiind un areal etnografic, istoric si cultural de referinta.

Multitudinea obiectivelor turistice, culturale si istorice concentrate pe o suprafata relativ mica asigura o dezvoltare turistica de exceptie. Odata cu definitivarea soselei TRANALPINA si a partiilor de ski de la Ranca, tot mai multi turisti viziteaza aceasta zona, fiind uimiti de frumusetile si puritatea locurilor de aici. Locuitorii acestei zone sunt un amestec intre „pamanteni” adica oamenii locului si „ungureni” oameni veniti cu secole in urma de peste munti din zona Sibiului. Astfel s-a format o societate echilibrata, care pastreaza cu sfintenie traditiile ancestrale cat si obiceiurile strabune.  Comuna Polovragi se situeaza la circa 240 Km de Bucuresti, aproximativ 3 – 3.5 ore de mers cu autoturismul pe traseul Bucuresti-Pitesti-Rm. Valcea-Horezu. De asemenea din autogara Militari Bucuresti pleaca la intervale de 1,5 ore autocare si microbuze pana in aceasta zona, preturile de transport fiind modice.

Va asteptam cu drag sa vizitati Casuta din Lunca!